Novosti

ĐURIŠIĆ: 120.000 EURA GODIŠNJE ZA SAKUPLJANJE I TRETMAN GRAĐEVINSKOG I KABASTOG OTPADA, U TOKU IZGRADNJA KARANTINA ZA PSE

2024-05-30

60

Tekst: Sanja Čavor

Foto: Radio Kotor

Radnici “Komunalno Kotor” DOO sa teritorije opštine na dnevnom nivou sakupe oko 50 tona komunalnog i 10 tona kabastog otpada, saopštila je danas Radio Kotoru izvršna direktorka Društva Miljana Đurišić.

Sakupljanje otpada i čišćenje javnih površina, napominje, obavlja se redovno.

“Kabasti otpad se usitnjava u drobilici i zajedno sa komunalnim svakodnevno odvozi na deponiju u Baru. Takođe, odvozimo dio otpada iz opštine Tivat, u količini koja trenutno iznosi 10 tona dnevno, a nerijetko je u prethodnom periodu iznosila od 20 do 25 tona. U posljednjih mjesec, količina otpada ima trend rasta, što govori da je turistička sezona uveliko počela”, kazala je Đurišić u današnjoj emisiji “032”.

Od početka godine do danas, na sanitarnu deponiju Možura odvezeno je 5.436 tona otpada sa teritorije opštine Kotor.

“Količina otpada je na nivou prethodne godine. U užem jezgru grada, Škaljarima, Dobroti, na području Starog grada, Perasta i Orahovca, otpad se sakuplja dva puta dnevno, a u ostalom dijelu opštine jednom u toku dana”, pojašnjava Đurišić.

Od 1. juna na snazi će biti izmjena režima sakupljanja otpada u naseljima Muo, Prčanj i Stoliv, a predviđeno je da se na tom području odvozi dva puta dnevno do kraja turističke sezone.

“Najviše otpada je kod kontejnerskih mjesta u blizini ugostiteljskih, industrijskih objekata i hipermarketa. Sa kabastim otpadom je i dalje konstantan problem u smislu njegovog odlaganja na lokacijama i u terminima koji za to nisu predviđeni, tako da svakodnevno sa svih lokacija u gradu sakupljamo velike količine kabastog i zelenog otpada”, napominje Đurišić i dodaje da je najveći problem još uvijek nekontrolisano odlaganje građevinskog i kabastog otpada na magistralnom putu Lipci-Grahovo-Vilusi, gdje se odlaže i otpad iz drugih opština.

“Građani/ke imaju mogućnost da određenu količinu šuta odlože u otvorene kontejnere, zapremine 7 m3, koji se nalaze na Zlatnim njivama, kod zatvorenog bazena u Škaljarima, Industrijskoj zoni, Lastvi Grbaljskoj, na Dragalju i Mircu. Društvo takođe, na poziv građana/ki, uz plaćanje nadoknade prema utvrđenom cjenovniku, svojim vozilima obavlja preuzimanje ove vrste otpada. Termini za odlaganje kabastog i građevinskog su ponedjeljkom, srijedom i subotom, dok je za zeleni otpad određen petak”, podsjeća Đurišić.

Izvođačke firme, kaže, u obavezi su da za odlaganje građevinskog otpada i šuta sami nađu rješenje, ali kako opština Kotor nema lokaciju za deponovanje ove vrste otpada, a ništa manji problem nema ni država, on često završi pored lokalnih i magistralnih puteva. Radnici Društva sakupljaju otpad sa javnih površina, a do iznalaženja rješenja, trenutno se skladišti na njihovom imanju.

S obzirom na to da su građevinski i baštenski otpad na terenu često pomiješani i ne postoji način ni vrijeme da se obavlja proces odvajanja i sortiranja, nije moguće ni odvojiti troškove upravljanja građevinskim otpadom.

“Troškovi sakupljanja i prevoza ove vrste otpada do naše pretovarne stanice na nivou prošle godine iznosili su 120 hiljada eura. Preduzetnici, kao i ostala pravna i fizička lica dužni su da ovu vrstu otpada predaju najbližoj deponiji”, rekla je Đurišić.

Građani/ke, podvlači, uglavnom se ne pridržavaju opštinske Odluke o odvojenom sakupljanju otpada.

“S druge strane, veliki napredak ostvaren je u dijelu Dobrote gdje smo uveli novi sistem odlaganja otpada u malim kantama koje su dodijeljene svakom domaćinstvu. Iz ovih kanti preuzimamo razvrstan otpad i odvozimo ga u dvije odvojene ture do pretovarne stanice. S obzirom na to da se ovakav sistem odlaganja otpada pokazao kao pozitivan, na naše veliko zadovoljstvo, u narednom periodu biće proširen i na druga gradska naselja”, istakla je Đurišić.

I ove godine je aktuelan problem nepropisnog odlaganja ulja iz restorana, a naša sagovornica je izrazila nadu da će u saradnji sa inspekcijskim službama uskoro pronaći adekvatno rješenje.

Ekipe “Zelenila” trenutno su angažovane i na košenje zelenih površina. Dnevno se sa javnih površina pokosi i sakupi od od tri do pet m3 zelenog otpada.

“Trenutno se najviše kosi zelenilo u kontakt zoni Starog grada, na bedemima i duž magistralnih puteva. Zbog vremenskih prilika koje pogoduju vegetaciji, u nekim naseljima je već tri puta košeno. Počeli smo i sa košenjem duž lokalnih puteva, pa je pokošeno zelenilo u naselju Kavač, Industrijskoj zoni, Sutvari, a na redu su Risan, Mirac i ostala naselja”, kaže Đurišić.

Kompostana Društva svakodnevno radi i godišnje se proizvede oko 900 kilograma komposta.

“Iako je potrebno pet do šest mjeseci da sazri i bude spreman za upotrebu, na raspolaganju imamo dovoljne količine komposta, kako za potrebe sadnje, tako i za prodaju. Moram naglasiti da se u našoj kompostani odlaže i zeleni otpad sa teritorije opštine Tivat, a koji nam predaju u skladu sa Sporazumom o saradnji nakon izgradnje kompostane, to nam dodatno povećava obim posla”, rekla je Đurišić i podsjetila da je u toku izgradnju karantina za pse.

Radi se o površini od 50 metara kvadratnih pored postojećeg azila. Planirana vrijednost radova, koji će trajati najkasnije do 10. juna, je oko 20.000 eura.

Dio novčanih sredstava, u iznosu od 11.000 eura za ovaj projekat, donirala je “Luštica Development” AD, a ostatak će obezbijediti Društvo iz tekućeg poslovanja. U karantinski prostor biće smješteni psi do kliničkog pregleda u veterinarskoj ambulanti.

Najavljuje da će uskoro biti postavljeno 35 novih, drvenih klupa na području opštine, te 80 manjih kanti za odlaganje smeća i jedan kontejner.

Dug domaćinstava i privrednih subjekata po osnovu upravljanja komunalnim otpadom na dan 30.04.2024.godine iznosi 2.498.445 eura, od čega je sumnjivih i spornih potraživanja 979.528 eura.

Reprizu emisije “032”, koju je ove srijede uredila i vodila Sanja Čavor, možete slušati večeras u 21 sat i 30 minuta na talasima Radio Kotora.

Odloženo slušanje omogućeno je i na portalu www.radiokotor.info.

U Morinju očišćen nanos

2024-06-10

18

DOO “KOMUNALNO KOTOR” KAO PARTNER UČESTVOVALO U PRIPREMI PREKOGRANIČNOG PROJEKTA “CIRCLE AWARE”

2024-06-03

43

Očišćeni brojni kanali

2024-05-14

190